100 dages fri ombytning 100 dages fri ombytning
Prismatch Prismatch
Fri levering fra 499 DKK Fri levering fra 499 DKK
Fragt til kun 35 DKK Fragt til kun 35 DKK

Find det rette telt til dit næste store eventyr

Der er intet der kan slå følelsen af at lyne teltet op en sommermorgen på fjeldet og indånde den rene, friske og kolde luft.

Find det rette telt til dit næste store eventyr

Der er intet der kan slå følelsen af at lyne teltet op en sommermorgen på fjeldet og indånde den rene, friske og kolde luft.

Teltturen kan være en nem og ikke mindst billig rejsemetode som alle kan tage del i. Du behøves ikke være ekspert i hverken pløkker eller barduner for at tage på en sådan ferie -

og hvis ikke du ved hvilket telt du skal vælge, så læse videre her. Vi har nemlig lavet den komplette guide til hvordan du vælger det helt rigtige telt, til dit næste store eventyr.

På forhånd skal du naturligvis gøre dig det klart, hvilket terræn og klima du ønsker at campere i. Dette har nemlig meget at sige i forhold til hvilket telt der ville være det bedste for dig at købe.

- og alt efter om du skal vandre, cykle eller er i bil skal du også tænke over størrelsen på teltet. Dette skal du naturligvis også overveje i forhold til hvor mange der skal med på turen. 

Endnu en vigtig faktor at overveje er hvilket slags telt du skal have med. Hvad skal den være lavet af? Skal det være et tunnel- og kuppeltelt? Hvilken farve skal den have?

Ta' det helt roligt, ingen grund til forvirring. Vi skal nok guide dig igennem hele processen, så du i sidste ende står med det helt rigtige telt der passer perfekt til din tur ud i verden.

Hvor, hvornår og hvor mange?

Inden du drager afsted, skal du naturligvis have en ide om, hvilket terræn og klima du skal campere i. Det er også super vigtigt at tage hensyn til vejrforholdene og om du er afsted i sommer eller vinter halvåret.

Overordnet set kan vi dele typerne af telte op i 4 kategorier.

- Tre sæson-telt

- Fire sæson-telt

- Familie telt

- Ekspeditions telt

Tre sæson-teltet

Tre sæson-teltet er som navnet antyder et telt der passer til tre ud af de fire årstider. Forår, sommer og efterår. Dette er det oplagte valg til dig der ønsker at campere i sommerhalvåret. Dette er som oftest super lette telte som er lette at have på ryggen, bag på cyklen eller i kanoen. 

Af egenskaber indebærer et tre sæson-telt som oftest; God udluftning så det ikke bliver for varmt, myggenet så du holder uønskede insekter ude, fylder og vejr ikke særlig meget og kan ofte også fungere uden oversejl.

Fire sæson-telt

I modsætning til tre sæson-teltet er et Fire sæson-telt et telt der kan bruges hele året rundt, altså også om vinteren. Her er der naturligvis fokus på bedre isolering og en enorm slidstyrke skal, der sikrer at dit telt hverken går i stykker eller blæser væk. 

Fire sæson-telte er derfor enormt vindstabile, lavet i et kraftigt og tykkere materiale, kan lukkes helt til og holde på varmen og så er de ofte højere så man har mulighed for at lave mad indenfor.

Familieteltet

Familieteltet er naturligvis er til flere personer. De har som oftest flere kabiner og flere praktiske egenskaber i forhold til opbevaring. De er som fjeldtelte oftest også lavet af et mere kraftigt materiale så du skal ikke være bange for at få ned på kvalitet. 

Et familietelt indebærer en større telt både i bredden og højden. Det fylder og vejr derfor også væsentlig mere i rygsækken.

Ekspeditionstelt

Et ekspeditionstelt er oplagt til det mere hardcore outdoor liv eksempelvis i bjergene eller i meget koldt vejr. Det kræver et ekspeditionstelt som er kanon stabilt, som kan tåle diverse elementer uden at tage skade. De er ikke det oplagte telt til sommerbrug, men derimod gode til vinter og tidligt forår. De kan som fire sæson-teltet lukkes helt til og holde på varmen, har en god højde så madlavning kan foregå indenfor, er stabile og lavet i et kraftigt materiale.

Kuppel- eller tunneltelt

Nu hvor du ved hvilket slags telt du har brug for, skal vi have fundet ud af hvilken type du kunne tænke dig. Teltkonstruktionen kan variere og har alt efter sin form forskellige fordele og ulemper. Grundlæggende er der to slags telttyper: Tunnneltelt og Kuppeltelt.

Tunneltelt

Tunneltelt er karakteriseret ved, at dens stænger danner en halvbue uden at krydse hinanden. De er som navnet antyder derfor tunnelformede og holdes oppe af barduner som fæstnes i teltets for- og bagende.

Der er mange fordele ved et tunneltelt, blandt andet vejer den sjældent særlig meget, og så er den nem at sætte op og folde ned igen. De er super gode hvis du camperer under blæsende forhold, da vinden har svært ved at få fat i teltet, på grund af dens udformning og lave højde. Dette skyldes teltets aerodynamiske design, som sikrer dig en kanon vindstabilitet.

Nogle af ulemperne ved et tunneltelt er, at der skal en del pløkker og barduner til for at stormsikre den fuldstændigt. Den er som sagt god i blæsevejr, men hvis vinden skifter kan det blive problematisk. Dog findes der tunneltelte med et nyt design, som også sikrer dig mod sidevind.

Et tunneltelt er ikke fritstående, da det som minimum skal have en bardun spændt ud i hver ende, for at holde teltet oppe. Men, dette betyder naturligvis også, at det står mere fast end et fritstående telt ville gøre.

Kuppeltelt

Kuppeltelt er i modsætning til sin fætter tunnelteltet, karakteriseret ved at dens stænger krydser på midten, og holder på den måde teltet oppe. Kuppelteltet findes i flere forskellige størrelser, men mange af dem er kvadratiske og derfor både små, lette og nemme at have med på turen. 

Der findes et utal af variationer når det kommer til kuppeltelte; Det kommer an hvor du skal campere henne, hvor længe du skal være afsted og hvor mange.

Nogle af de mange fordele du finder i et kuppeltelt, er at det er fritstående, altså; behøver du hverken barduner eller pløkker for at slå teltet op, hvilket også gør opsætningen væsentlig hurtigere. Et sådant telt, kræver i modsætning til tunnelteltet heller ikke særlig meget plads at slå op på.

En ulempe ved kuppelteltet kan dog være, at der er mindre plads end der ville være i et tunneltelt. Det vil sige madlavning indenfor, nok ikke ville kunne lade sig gøre. Det kan også være mindre modstandsdygtigt imod vinden, da der er væsentlig mere vinden kan "få fat i".

Imprægnering og vedligeholdelse

Ligesom med både støvler og overtøj, er det vigtigt at passe godt på sit højtelskede telt. Du kan passe ekstra godt på det, ved eksempelvis at imprægnere det.

Skidt, snavs, sollys og regn kan være hårdt ved et telt, men med en lille smule ekstra arbejde, kan du være med til at opretholde dit telts egenskaber, og sørge for at det holder så længe som muligt. 

Imprægnering af teltet bør foretages med jævne mellemrum, alt efter hvor meget du bruger teltet. 

Imprægnerings produkter kan både fås som spray og i en malingslignende tilstand, hvor produktet skal pensles på dugen. Hos Korsholm tilbyder vi Fabsil Tent Care Set der er en "All in one" pakkeløsning der både indeholder et rensekit samt en Universal Protector der giver dit telts oversejl en imprægnering imod skidt og snavs samt et UV-beskyttende lag imod solens stråler. Hvis dit telt i forvejen er silikone imprægneret er dette naturligvis ikke en nødvendighed.

Relaterede artikler